Whats wrong w/ my engine [Video]

RPSil13

Member
Authorized Seller
Joined
Nov 30, 2006
Messages
463
Location
Anaheim, CA
So i recently had a code 41 vehicle speed sensor, because the speedometer cable came undone, i fixed that and now the engine is starting drive rough/stumble, the codes have been erased and the car driven around and no codes come up, i tried adjusting the tps to see if that would help but it didnt do anything

heres a video




can anyone help me out diagnose this :1zhelp::1zhelp::1zhelp:

i hope its not rodknock

thanks
Art
 

NTRA08

TWINKY
Authorized Seller
Joined
Jun 10, 2008
Messages
530
Location
Conroe, Texas
I would get a timing light and see how your timing is. Sounds like you valves are tap tap tapping a little. should be 10deg btdc. at operating temp and idle. If it was a rod knock you would know it.

You'll love a valve adjustment. A lot adding and subtracting.
 
Last edited:

kamikazemkiii

Active Member
Authorized Seller
Joined
Mar 21, 2009
Messages
1,221
Location
North Carolina
I would get a timing light and see how your timing is. Sounds like you valves are tap tap tapping a little. should be 10deg btdc. at operating temp and idle. If it was a rod knock you would know it.

You'll love a valve adjustment. A lot adding and subtracting.
X2
 

RPSil13

Member
Authorized Seller
Joined
Nov 30, 2006
Messages
463
Location
Anaheim, CA
alright ill check the timing first thing tomorrow morning
thanks guys

how much do you think a valve adjustment runs
 

mkiiichip

Active Member
Authorized Seller
Joined
Sep 10, 2007
Messages
1,434
Location
WI
At toyota, an easy $600. If you do it yourself about $12 a shim + VC gaskets and grommets.

Not sure what these guys are hearing that would be ignition timing related...
 

whitemike

Banned
Joined
Aug 30, 2009
Messages
1,164
Location
Winter Park, Florida, United States
So i recently had a code 41 vehicle speed sensor, because the speedometer cable came undone, i fixed that and now the engine is starting drive rough/stumble, the codes have been erased and the car driven around and no codes come up, i tried adjusting the tps to see if that would help but it didnt do anything

heres a video




can anyone help me out diagnose this :1zhelp::1zhelp::1zhelp:

i hope its not rodknock

thanks
Art
Do you mean a code 42? Code 41 is TPS ..
 

RPSil13

Member
Authorized Seller
Joined
Nov 30, 2006
Messages
463
Location
Anaheim, CA
so i spent the day figuring this out, timing was perfect

the issue was my coilpack was not firing on the #4 cylinder, so its misfiring,

in the process of getting a replacement coilpack and will report back :)