Problem with arp studs

josbeat

Member
Authorized Seller
Contributor
Joined
Jul 31, 2010
Messages
513
Location
spain
Hi!
I just instaling a new ARP studs kit but I can not fit the nuts.
I need to install the nuts with the washers before sit the head on ?? because with the studs installed first in the block then the nut won`t go inside , no space .
anyone have the same problem??
how to do it correctly?

regards
 

Amtrack

New Member
Authorized Seller
Joined
Apr 5, 2006
Messages
51
Location
Germany
Did you remove the camshafts?
With removed shafts there is enough space to get the nuts and washers in place.

But its a little bit tricky to tighten it, because there is really not much space for the tools.
I have grinded a bit off of the tool for better fitment.

EDIT: have you tightened the studs?
Or just screwed it a few turns in?
 

hvyman

Dang Dude! No Way Man.
Staff member
Super Moderator
Authorized Seller
Joined
Apr 17, 2007
Messages
12,768
Location
Tokyo,jp
Threads need to be chased and cleaned. Studs only need to be hand tight.

And cams might have to be pulled.
 

gsxr141

Active Member
Authorized Seller
Joined
Oct 24, 2010
Messages
1,167
Location
rochester
i just ran into the same problem. i ended up grinding away some of the casting on the head. there was no way that i could get a socket on the bolts, even after i made it a thin wall socket. lol
 

Suprapowaz!(2)

Active Member
Authorized Seller
Joined
Apr 10, 2006
Messages
2,870
Location
San Antonio, Tx.
I used a 12point Kobalt deep socket from Lowes, and it worked. With camshafts removed I didn't have to do any grinding to the washers, nuts, or cylinder head. It was straight foward for me.
 

josbeat

Member
Authorized Seller
Contributor
Joined
Jul 31, 2010
Messages
513
Location
spain
I am building a new engine so no cams instaled yet
yes the threads was really well cleaned and I also tigtened the studs to the end with the allen key to see if it give me room but nopp! not possible to screw the nuts with the head on, maybe because I have the block and head to mutch milled??
I am using a wiseco MHG 1.3 mm to get 9:1 of CR after made some mods on the combustion chambers and the block piston deck claerance is 0 with the wiseco 9:1- 83,5 mm pistons.
so if nobody have problems with the nuts is a problem with my engine only, ok the solution will be to reduce the studs lengt a little yes??